Laukkosen kukka- ja hautaustoimiston historia

Yrittäjyyden juuret yltävät yli 100 vuoden taakse vuodelle 1912

Vuonna 1912, kun Suomi oli vielä osa Venäjän keisarikuntaa ja maassa vallitsi levottomuus sekä jännitteet itsenäistymispyrkimysten ja sortokausien keskellä, Alajärven keskustassa Kalle ja Maija Laukkonen aloittivat uuden luvun Laukkosen perheen historiassa. He perustivat Laukkosen leipomo-kahvila-elintarvikeliikkeen, mikä oli merkittävä saavutus noina epävarmoina aikoina.

Etelä-Pohjanmaa, jossa Alajärvi sijaitsee, on tunnettu vahvasta yrittäjähenkisyydestään ja kansanperinteestään. Alueen asukkaat olivat tottuneet tekemään kovasti töitä maanviljelyn parissa, ja seudulla oli voimakas yhteisöllisyys. Laukkosten liike heijasti näitä arvoja. He tarjosivat paikallisille tuoreita leivonnaisia, kahvia ja muita päivittäistavaroita.

Tämän ajan kuvassa, jossa Kalle ja Maija poseeraavat, voimme nähdä yrityksen alkuvaiheen yrittäjät. Heidän kasvoiltaan voi lukea ylpeyden ja päättäväisyyden, mutta myös toiveikkuuden paremmasta tulevaisuudesta. Se on aikakauden henki tiivistettynä: Suomi ja sen kansa olivat muutoksen kynnyksellä, ja Laukkosten liike oli osa tuota suurta kertomusta.

1920-luvulle tultaessa, kun Suomi oli jo itsenäistynyt ja maa eli ensimmäisiä vuosikymmeniään itsenäisenä valtiona, Laukkosten liike jatkoi kasvuaan ja laajentumistaan. Se oli osa Alajärven ja koko Etelä-Pohjanmaan elinvoimaista yrittäjäyhteisöä, joka rakensi perustaa sille vahvalle ja yrittäjähenkiselle alueelle, joka se on tänä päivänä. Tästä myös heidän poikansa Voitto Laukkonen sai oppeja oman yrityksen perustamisesta kahvilan viereen.

Kalle ja Maija_1912

Laukkosen "Huonekalu ja ruumisarkkuliike" perustetaan vuonna 1945

Voitto ja Aili Laukkonen 1950

Kuvassa, jossa Voitto ja Aili Laukkonen poseeraavat yrityksensä edustalla portailla, näemme yrittäjäpariskunnan ylpeänä ja päättäväisenä. Taustalla on Voiton itse tekemä talo joka toimi perheyrityksen kotina. Viereisessä kuvassa näkyy Talon ensimmäinen versio vuodelta 1948, jota myöhemmin laajennettiin vastaamaan kasvavaa kysyntää ja liiketoiminnan laajentumista.

Siirtyessämme toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, Alajärvi ja koko Suomi olivat murrosvaiheessa. Monet nuoret miehet, mukaan lukien sotainvaliidi Ylikersantti Voitto Laukkonen, palasivat sodasta. Voitto, kädentaitojaan arvostettuna ja sodan kauhut kokeneena, näki mahdollisuuden yrittäjyydelle Alajärvellä. Hän huomasi paikkakunnan tarpeen hautaustoimistolle ja päätti tarttua tilaisuuteen.

Yhdessä puolisonsa Ailin kanssa he aloittivat liiketoiminnan Laukkosen kahvilan yläkerrassa syksyllä 1945, jossa veroiltiin myytäviä tuotteita. Heidän ensimmäiset tuotteensa olivat puuvalmiit huonekalut Lapualta ja ruumisarkut Alavuden puutyöverstaalta, jotka Voitto viimeisteli ammattitaidolla. Aili, taitavana verhoilijana, lisäsi omat viimeistelynsä.

Vuonna 1948 merkittävä muutos tapahtui. Voitto rakensi perheelleen oman asunnon, vain kivenheiton päähän kahvilasta.

Tämä uusi koti ei ollut pelkästään perheen asumus, vaan se mahdollisti myös liiketoiminnan laajentamisen. Laukkosen huonekalu- ja hautaustoimisto sai näin uutta vauhtia ja kasvoi entisestään. Kukkasidontapalvelut lisättiin tarjontaan, tuoden lisäarvoa liiketoimintaan ja vastaten paikallisten tarpeisiin.

Kukkaliike 1948_alkuperäinen talo
Ensimmäinen laajennus 1950
Ensimmäinen hautausauto

Liiketoiminta laajenee 1950-1980 luvut

Kun astumme ajassa taaksepäin, 1950-luvulle, huomaamme ensimmäisen merkittävän muutoksen Laukkosen perheyrityksessä. Silmäämme ensimmäistä kuvaa, jossa näkyy laajennettu rakennus. Tämä rakennus ei ole pelkästään puusta rakennettu, vaan se on muodostunut unelmista, perheen sitoutumisesta ja loputtomasta työmoraalista.

Toisessa kuvassa kiinnittyy huomiomme vanhaan Tempo-autoon, jonka linjakas muotoilu ja yksityiskohdat puhuvat sen aikakauden suunnittelusta. Tempo ei ollut pelkästään kuljetusväline; se palveli sekä huonekalujen kuljetuksessa että hautausautona, kun sen sisätila verhoiltiin mustalla kankaalla. Ennen Tempon hankintaa yritys turvautui hevoskärryihin, mikä kertoo ajasta, jolloin yrittäjyys oli konkreettista käsityötä ja liiketoiminta sidottu perinteisiin.

Kuvien joukossa on myös vaikuttava näkymä liikkeen edustalta, jossa neljä yrityksen ajoneuvoa seisoo rivissä. Opelin tunnistaa heti ensimmäiseksi, ja sen seurana on kolme muuta ajoneuvoa, joista erityisesti VIE-15 rekisterikilvellä varustettu Ford hautausauto erottuu. Tämä kuva kuvastaa Laukkosen liiketoiminnan kasvua, sen monimuotoisuutta ja yrittäjäperheen rohkeutta uudistua.

Yrityksen kasvun myötä Laukkosen perhe otti rohkean askeleen laajentamalla toimintaansa. Rakennuksen laajennus oli merkki paitsi yrityksen kasvusta, myös perheen kasvusta. Kukkasidonnan lisääminen valikoimaan oli luonnollinen jatkumo yrityksen palveluihin, tuoden mukanaan uusia mahdollisuuksia ja haasteita.

Viimeinen kuva tarjoilee meille ilmakuvausta 70-80-luvun Alajärvestä. Vasemmalla kuvaa, vihreäkattoinen Laukkosen yrityksen rakennus seisoo ylpeänä Välikadulla, osana vilkasta keskustaa.

Hautaus-autot talon edustalla

Aukioloajat: ma-pe 9-17 la 9-14 ja su itsepalvelu
Osoite: Välikatu 6, 62900 Alajärvi 
Puhelin: (06) 5572178
Sähköposti: kauppa@laukkosen.fi

Leikkokukat

Hautajaiset

Häät